Ayuntamiento de Hondarribia

dilluns, 26 / setembre / 2016

La Ciutat

La Ciutat

En el seu llibre de viatges Els Pirineus, Víctor Hugo va descriure Hondarríbia com “la silueta d’un poble d’or, amb un campanar agut, al fons d’un golf blau, en una extensió immensa”. Uns anys abans, durant la primera Guerra Carlista, Stendhal va visitar Hondarríbia tal com ho recull en les seves “memories de un turiste”. Han estat molts els viatgers i escriptors que han fet referència a Hondarríbia en els seus diaris i guies. La visió ha estat diversa, des dels romàntics que van veure en les seves muralles i palaus reminiscències àrabs, fins els costumistes o realistes com Pío Baroja, que van veure un senzill poble de pescadors i una decadent ciutat emmurallada. La veritat és que no ha deixat indiferent a ningú.

Hondarríbia és una ciutat situada a la desembocadura del riu Bidasoa, a la costa basca. Està molt ben comunicada; compta amb un aeroport i a pocs quilòmetres hi ha l’estació internacional d’Irun, així com una bona xarxa de carreteres que la comuniquen amb la resta d’Europa.

El seu clima atlàntic es caracteritza per hiverns i estius suaus. Tot això afegit a la platja i a les magnífiques infraestructures hoteleres i esportives la fan molt atractiva per al turisme. Ja a finals del segle XIX, una important colònia estiuenca es va establir a la nostra ciutat, fet que en va condicionar l’arquitectura i l’urbanisme.

Es varen realitzar eixamplaments en els quals s’hi varen construir de manera ordenada viles i urbanitzacions que redefiniren la fisonomia d’Hondarríbia. La seva població supera els 16.000 habitants, que viuen a diferents barris amb identitats diverses: el barri antic, el barri mariner i les faldes del Jazkibel, per on es disseminen els caseríos. A l’estiu s’arriba a superar la xifra de 40.000, que hi dóna un caràcter dinàmic. Les nombroses activitats culturals i esportives, juntament a les seves famoses festes són un atractiu afegit per al visitant.

La seva economia és eminentment de serveis. La pesca, que encara ocupa una part important en les tasques diàries dels hondarribins, a més d’una agricultura de tipus familiar, fan de l’oferta gastronòmica una rica i variada mostra de la nostra cuina.

Té un important patrimoni cultural i artístic, herència d’una rica història, que atrau a nombrosos visitants, essent una de les poques places fortes del País Basc. Les seves muralles, gran part de les quals romanen en peu i en constant procés de recuperació, hi confereixen una fesomia especial que evoca un passat èpic i impregnen cada racó, carreró i plaça d’aromes, sabors i sons que ens transporten a altres èpoques.

Hondarribia beti zure zai!
Hondarríbia t’espera!

Foto: Hondarríbia 1845 Blanche Hennebutte


© Ayuntamiento de Hondarribia, 2009 · Kale Nagusia 20 · 20280 Hondarribia · Email: udala@hondarribia.eus · Telf.: 943 11 12 13 | Fax: 943 11 12 50

gipuzkoa.net