Ayuntamiento de Hondarribia

dilluns, 26 / setembre / 2016

Muralla

Muralla

Hondarríbia, com a vila medieval fundada l’any 1203, havia de comptar amb una tanca que envoltés el recinte urbà. El traçat d’aquesta tanca patia diverses ampliacions com a conseqüència del desenvolupament propi de l'entramat urbà. Actualment es conserven estructures de construcció realitzades amb maçoneria calcaria del que podria haver estat el traçat de l'esmentada tanca, d’origen medieval.

Prova d’això són les restes visibles a l’exterior de l’església parroquial. Fou a finals del segle XV i principis del XVI quan s’emprengueren les grans obres de la fortificació abaluardada. Una mostra en són els cubs, baluards, fosses i ponts llevadissos que es varen aixecar per protegir a la població que vivia al promontori. L’accés a l’espai intramurs es realitzava a través de dues portes, la de Santa Maria i la de Sant Nicolau, precedides de sengles ponts llevadissos.

 El Cub de Santa Maria, el Baluard de la Reina, el Baluard de Sant Nicolau i el Baluard de Santiago són estructures que han perdurat fins els nostres dies, no de la mateixa manera el Baluard o Bastió de la Magdalena, les restes del qual s’han de localitzar sota l’entramat urbà actual. A partir del segle XVII, el recinte fortificat s’amplia amb la construcció dels revellins, el de Sant Nicolau i el de Guevara, així com la contraescarpa.

Protecció:

Conjunt Monumental. Qualificat. Protecció especial (BOPV nº 21, del 30 de gener de 2001).


© Ayuntamiento de Hondarribia, 2009 · Kale Nagusia 20 · 20280 Hondarribia · Email: udala@hondarribia.eus · Telf.: 943 11 12 13 | Fax: 943 11 12 50

gipuzkoa.net