Ayuntamiento de Hondarribia

dimecres, 24 / agost / 2016

Ermita de Guadalupe

Aquesta ermita apareix citada al 1526 amb motiu de la donació de sis ducats d’or a l’esmentada ermita per part del navegant Juan Sebastián Elcano. Església d’una sola nau amb creuer i testera plana. El temple actual -que possiblement en substitueix a un altre de més antic, com a mínim del segle XVI- podria provenir de la reconstrucció comesa a finals del segle XVIII. Un dels elements més significatius i que hi donen un caràcter més peculiar és el capitell de pedra de factura contemporània, aproximadament de 1860, tot i que els suports – les mènsules i cornises- semblen respondre al segle XVII.

A l’interior hi destaquen dos dels retaules laterals que provenen de l’església parroquial, testimonis de l’estil renaixentista molt tardà i el retaule principal que pertany al barroc.

Després del setge patit el 1638, la Ciutat d’Hondarríbia, un any més tard, en agraïment a la Verge per la protecció rebuda durant l’assalt, va fer vot de celebrar la victòria amb una solemne processó fins l’ermita, que es du a terme el dia 8 de setembre, desplaçant així la festa principal de Nostra Senyora de Guadalupe, que abans se celebrava el 25 de març.


© Ayuntamiento de Hondarribia, 2009 · Kale Nagusia 20 · 20280 Hondarribia · Email: udala@hondarribia.eus · Telf.: 943 11 12 13 | Fax: 943 11 12 50

gipuzkoa.net